Hogyan szúrjuk ki a csaló weblapokat

Az interneten történő böngészés során fontos tudatosnak lennünk és felismerni a csaló weboldalakat, vagyis honnan lehet megismerni, hogy egy webhely biztonságos. A csalók gyakran kísértenek bennünket hamis ajánlatokkal és átverésekkel. Szerencsére vannak bizonyos jellemzők és módszerek, amelyek segítenek kiszúrni ezeket a csaló weboldalakat. Ebben a cikkben megosztunk néhány hasznos tippet és módszert arra, hogyan azonosítsuk és kerüljük el a csaló weboldalakat.

Hogyan védekezhetünk a csalások ellen?

 1. Ellenőrizzük az URL-t:
  • Az egyik legfontosabb lépés az, hogy alaposan átvizsgáljuk a weboldal URL-jét. Ellenőrizzük, hogy a domain neve megbízható és hitelesnek tűnik-e. Néha a csalók használnak hasonlóképpen hangzó vagy álruhás domain neveket, hogy megtévesszenek minket. Például, ha egy hivatalos bank weboldalára látogatunk, győződjünk meg róla, hogy az URL tartalmazza a bank pontos nevét, és nincsenek benne elütések vagy extra karakterek. Bővebben a témáról az ESET szakértői írtak.
  • Érdemes megvizsgálni a domain nevet online marketing szempontból is. Egy jó domain név releváns egy vállalat nevével vagy tevékenységével vagy az általa kínált termékekkel vagy szolgáltatásokkal.
 2. Vizsgáljuk meg a weboldal dizájnját és minőségét:
  • A csaló weboldalak általában kevésbé gondosan kidolgozott és kevésbé professzionális megjelenést mutatnak. Figyeljünk az oldal elavult vagy rosszul kialakított dizájnra, helyesírási hibákra és rossz minőségű képekre. Az eredeti és megbízható weboldalak általában magasabb minőségű dizájnnal és tartalommal rendelkeznek.
 3. Keresgéljünk információkat a weboldalról:
  • Végezzünk néhány kutatást a weboldalról a közösségi média platformokon és az interneten. Keresgéljünk a weboldal nevével vagy URL-jével, és olvassunk véleményeket és értékeléseket más felhasználóktól. Ha mások negatív tapasztalatokat osztanak meg a weboldalról, nagy valószínűséggel csalókkal állunk szemben.
 4. Ellenőrizzük a kapcsolatfelvételi információkat:
  • Egy megbízható weboldalnak rendelkeznie kell valamilyen kapcsolatfelvételi információval. Keresse meg a weboldalon az elérhetőségi adatokat, például telefonszámot vagy e-mail címet. Próbáljuk meg kapcsolatba lépni a weboldal üzemeltetőivel vagy támogatóival, hogy megerősítsük, hogy valóban megbízható forrással van dolgunk.
 5. Használjunk megbízható biztonsági szoftvereket:
 6. A számítógépünk vagy mobil eszközünk megbízható vírusirtó és online biztonsági szoftverekkel történő védelme is segíthet megelőzni a csaló weboldalakra való rákattintást vagy azokra való bejelentkezést.
 7. Vigyázzunk a túl jó ajánlatokra:
  • A csaló weboldalak gyakran vonzó, túl jónak tűnő ajánlatokat kínálnak. Legyünk óvatosak, ha valami túl jónak hangzik ahhoz képest, amit máshol találunk. Tartsuk szem előtt a régi mondást: „Ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem az.”
 8. Milyen és mekkora bevételt igér egy adott feladat végrehajtása.
  • Érdemes összehasonlítani más hasonló weboldalakkal hasonló témában. Az irreálisan magas jutalom fontos figyelmeztetés lehet. Például egy videó nézős oldal esetében NEM találni olyan legális oldalt, amely valóban 0,50$ felett fizet videónként.
 9. Az ajánló programjuk működése.
  • Mekkora jutalmat kapunk illetve milyen követelményeknek kell megfelelni. Általában a GPT oldalakon bizonyos követelményeket kell teljesíteni (például egy rövid feladat elvégzése vagy egy bizonyos összeg elérése stb.), hogy valóban aktív felhasználó csatlakozott.
 10. Használjunk biztonságos fizetési módszereket:
  • Ha egy weboldalon vásárolunk vagy tranzakciót hajtunk végre, fontos, hogy használjunk biztonságos fizetési módszereket. Az online vásárlás során előnyben kell részesítenünk olyan fizetési lehetőségeket, mint például a hitelkártyák vagy a PayPal, amelyek kiterjedt vásárlói védelemmel rendelkeznek.
 11. Pénzkivételi lehetőség
  • Meg kell e hívni tagokat a jutalom/pénz kikéréshez. Az csaló weblapoknál jellemző, hogy csak akkor jutunk hozzá a pénzhez ha egy bizonyos számú ismerőst meghívunk.

Fontos tudatosítanunk, hogy az internet tele van kihívásokkal, de ha ismerjük a figyelmeztető jeleket, elkerülhetjük a csapdákat. Érdemes a következő szócikket elolvasni, hogy többet megtudj az átverések egy fajtájáról:

Befektetések, mint csalások

Az internetes pénzkereseti lehetőség közül meg kell említeni a különböző típusú kereskedelmi, befektetési oldalakat illetve platformokat. Minden pénzügyi szolgáltatást nyújtó vállalatnak szigorú jogi és törvényi előírásnak kell megfelelniük. Ezek az előírások az országtól és a befektetés típusától függően változhatnak, de általában magában foglalják a következőket:

 • Befektetési szolgáltatási engedély: A befektetési platformot üzemeltetőnek befektetési szolgáltatási engedélyre van szüksége az adott országban. Ez az engedély biztosítja, hogy a platform megfelel a vonatkozó jogszabályoknak és előírásoknak.
 • Pénzügyi stabilitási követelmények: A befektetési platformnak meg kell felelnie a pénzügyi stabilitási követelményeknek, amelyek célja a platform pénzügyi stabilitásának biztosítása. Ezek a követelmények általában magában foglalják a tőkekövetelményeket, a kockázatkezelési követelményeket és a likviditási követelményeket.
 • Ügyfélvédelmi követelmények: A befektetési platformnak meg kell felelnie az ügyfélvédelmi követelményeknek, amelyek célja az ügyfelek pénzügyi érdekeinek védelme. Ezek a követelmények általában magában foglalják a panaszkezelési eljárásokat, a kártérítési mechanizmusokat és a tájékoztatási kötelezettségeket.
 • Etikai követelmények: A befektetési platformnak meg kell felelnie az etikai követelményeknek, amelyek célja a platform és az ügyfelei közötti bizalom megteremtése. Ezek a követelmények általában magában foglalják a tisztességes és tisztességes magatartás követelményeit, a konfliktusmentességi követelményeket és a titoktartási követelményeket.

A vonatkozó jogszabályokat és előírásokat a pénzügyi felügyeleti hatóságok határozzák meg. A jogszabályok és előírások az országtól és a platform típusától függően változhatnak. Magyarországon a vonatkozó jogszabályokat és előírásokat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozza meg.

Az oktatás és a prevenció kiemelkedő fontosságú a felhasználók védelmében és az ilyen esetek minimalizálásában. Ha valaki áldozattá válik, fontos azonnal szakértő segítséget kérni és jelenteni a hatóságoknak.

Hasznos linkek:

Összegzés:

Ahelyett, hogy kétes platformokon keresztül gyors és könnyű pénzt kergetnénk, ajánlott inkább törvényes online kereseti lehetőségeket felfedezni. Jó kiindulási pont lehet a témáról írt cikk:

A csaló weboldalak felderítése és elkerülése érdekében alapvetően fontos a figyelem, a kutatás és a körültekintő böngészés. Legyünk tudatában az általános jellemzőknek és módszereknek, amelyeket a csalók gyakran alkalmaznak. Ha valami gyanús vagy gyanúsnak tűnik, mindig hallgassunk a megérzéseinkre, és inkább keressünk megbízható és hiteles forrásokat.

A szem előtt tartott tippek segíthetnek abban, hogy felismerjük és elkerüljük a csaló weboldalakat, és biztonságban maradjunk az interneten. Mindig legyünk körültekintőek, ha online tevékenységeket folytatunk.

Hasznos linkek


Ha tetszett a bejegyzés, kattints és lájkold az Facebook oldalon is!

Ha van észrevételed, javaslatod mond el a Facebook csoportban!


Legutóbbi bejegyzések

1 thought on “Hogyan szúrjuk ki a csaló weblapokat”

 1. Pingback: A leggyakoribb telefonos és netes csalási módszerek – Csak egy kattintás – A kattintások ereje a sikerhez vezető úton

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top