A leggyakoribb telefonos és netes csalási módszerek

Az elmúlt időszakban egyre gyakoribbá váltak azok az esetek, amikor ismeretlen csalók különböző nagyvállalatok, mobilszolgáltatók, bankok vagy közüzemi szolgáltatók nevében próbálnak meg gyanútlan embereket becsapni. Ezek a csalók telefonon vagy az interneten keresztül lépnek kapcsolatba az áldozatokkal, és különböző módszerekkel próbálnak pénzt vagy személyes adatokat kicsalni tőlük.

Milyen módszerekkel dolgoznak a telefonos csalók?

 • Hamis hívások: A csalók olyan telefonszámokról hívnak, amelyek hivatalos szerveknek, vállalatoknak tűnnek, gyakran pedig banki számként jelennek meg.
 • Postai és nyereményjáték csalások: Az áldozatokat azzal hívják, hogy nyertek valamit vagy csomagot kaptak, de előbb fizetniük kell valamilyen díjat vagy adót. Ha SMS-t kapunk, jellemzően kártékony kódot próbálnak telepíteni a telefonra.
 • Technikai támogatási csalások: A csalók azt állítják, hogy egy technikai támogatási szolgáltatástól hívnak, és problémát észleltek az áldozat eszközén, amelyet csak ők tudnak megjavítani.
 • Személyes adatok kérése: A csalók különböző indokokkal kérnek személyes adatokat. Például azzal, hogy a bankszámlánkról ismeretlen kiutalás történt, vagy a feltöltőkártyás ügyfelek kötelező adategyeztetése miatt.
 • Hamis fizetési felszólítások: A csalók mobilszolgáltatók, bankok vagy közüzemi szolgáltatók nevében kérik az áldozatokat, hogy fizessenek be egy adott összeget egy hamis számlára.
 • Ismeretlen számról történő hívások

Netes csalási kísérletek:

 • Hamis vírusriasztás okostelefonon böngészés közben vagy appban megjelenő reklámban.
 • Hamis fizetési felszólítás e-mailben egy szolgáltató nevében.
 • Értesítés egy állítólagos nagyértékű nyereményről, amelyet csak valamilyen költség megfizetése után vehet át az áldozat.
 • Egy szolgáltató nevében arról értesítik az áldozatot, hogy feltörték a fiókját, és meg kell adnia a jelszavát az általuk megadott felületen.

A telefonos csalások egyre gyakoribbak, és az áldozatok gyakran nem ismerik fel időben a veszélyt. Az oldalon bemutatott néhány módszer amit a csalók a leggyakrabban alkalmaznak.
Fontos, hogy mindig legyünk körültekintőek és ne adjuk meg személyes adatainkat ismeretleneknek.

Ajánlott cikkek:

Bővebben a Rendőrség honlapján


Legutóbbi bejegyzések:

1 thought on “A leggyakoribb telefonos és netes csalási módszerek”

 1. Pingback: Hogyan szúrjuk ki a csaló weblapokat – Csak egy kattintás – A kattintások ereje a sikerhez vezető úton

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top